‘Een verhuurpand met afgeplakte ramen. Een jonge ondernemer met een Maserati. Een kapperszaak waar nooit iemand zit. Wat doe je als je dit soort dingen ziet in je straat?’ vraagt burgemeester Wever van gemeente Heerlen aan een groep Parkstad ondernemers in C-Mill. Vaak zijn het signalen die niet gelijk opvallen. Maar die je pas gaat zien als je het doorhebt. En dat is precies waar deze Kiek Oet voorlichtingsbijeenkomst voor ondernemers over gaat. Het leren herkennen van signalen van ondermijning en weten hoe en waar je ze veilig kunt melden zoals bij M: Meld Misdaad Anoniem.
De voorbeelden van Wever illustreren de vele vormen van ondermijning waar gemeenten tegen strijden. Jacqueline Bisschop van het Regionaal Informatie Expertise Centrum (RIEC) vertelt over de toename en verharding van ondermijnende criminaliteit in Parkstad. Onderwereld en bovenwereld raken steeds meer met elkaar verweven. Daarbij worden intimidatie en geweld niet geschuwd. Bedreiging van ondernemers komt voor en ook bestuurders van een gemeente krijgen er mee te maken. Onlangs werd nog het grootste crystal meth-drugslab van Nederland opgerold in Nederweert, vertelt Maud Cools, adviseur Veiligheid van gemeente Heerlen. Provincie Limburg steekt er qua ondermijning landelijk met kop en schouders bovenuit. Hier wordt ontzettend veel crimineel geld verdiend. Met België en Duitsland op een steenworp afstand, veel buitengebied en goedkoop vastgoed is Parkstad voor veel criminelen dé ideale plek voor hun illegale verdienmodel.
Is het dan niet een onmogelijke opgave om ondermijning aan te pakken? Erik Pinkster, ‘aanjager afpakken’ bij de politie Limburg, denkt van niet. Door een integrale en intensieve aanpak tussen gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie en ketenpartners, kunnen we een vuist maken tegen de georganiseerde criminaliteit. Maar daar hebben we ook de inwoners en ondernemers bij nodig, vertelt hij. Helaas hebben we bij de politie niet de capaciteit om overal en altijd aanwezig te zijn. De inwoners zijn onze ogen en oren die dagelijks verdachte signalen kunnen herkennen en aan ons melden. Dat is heel waardevol. Zo kunnen we ondermijning nog sneller signaleren en aanpakken.
De Kiek Oet voorlichtingsavond is onderdeel van de campagne Horen, Zien, Melden Parkstad die in alle Parkstadgemeenten (Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal) loopt. Het doel is Parkstad ondernemers bewust te maken van de gevolgen van criminele ondermijning en vooral: wat zij kunnen doen om het tegen te gaan. Dat is dan ook de insteek van deze avond, vertelt Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen Parkstad. Ondernemers horen van de experts wat er speelt, leren signalen waarop ze kunnen letten en weten aan het eind waar ze verdachte situaties kunnen melden. Ook ervaren ze van dichtbij hoe een professioneel drugslab of hennepkwekerij eruitziet, hoe het ruikt en welke risico’s eraan kleven. De boodschap die we ondernemers vanavond mee willen geven is: melden heeft altijd zin! Jouw melding kan net dat ene ontbrekende puzzelstukje zijn waar de politie en de gemeente iets mee kan. Daar sluit drugsvoorlichter Warmerdam van Bureau Drugszaken zich bij aan. Als mensen sneller signalen van drugscriminaliteit herkennen, dan durf je ook sneller te vertrouwen op je onderbuikgevoel. Dus zie je iets verdachts? Meldt het!